ФОРУМ

Форум > Big Brother 4 > Итината за скобара

НОВ ОТГОВОР
Теми Автор Дата
Итината за скобара
NightCrowler 2008-11-10 14:03
Скобар (Chondrostoma nasus) или бойник е риба от семейство Шаранови (Cyprinidae), която на дължина достига 50 см, а на тегло 1 – 1,5 кг. Много рядко скобарът може да стигне и до два килограма. Той е типично речна стадна риба, която обича и непрестанно търси течението. Стремително издълженото му и леко странично сплескано тяло загатва за големите му способности на плувец. Скобарът е на трето място по скорост на плуване сред нашите риби. Преди него са само балканската и дъговата пъстърва, а веднага след него се нарежда расперът. Скобарът е покрит със сравнително едри сребристи люспи. Всичките му плавници, с изключение на гръбния, са оранжево-жълтеникави. Гръбната му перка обаче е опушено сива. Най-лесният признак за разпознаването на скобара обаче си остава неговата уникална уста. Тя е долно разположена, при това доста назад от върха на изострената напред муцуна. Характерна за устата на скобара е острата като длето долна устна, с която рибата стърже водорасли от скалите и камъните. Поради странното разположение на устата си скобарът е принуден да се завърта настрани или направо нагоре с корема, за да приема храна. На терена на излета това се забелязва като твърде често проблясване на рибите във водата. Скобарът е риба с твърдо установени навици и приумици. Поради това мнозина риболовци са склонни да му приписват едва ли не човешки качества като капризност, коварство и т.н. Истината е, че скобарите, изглежда, инстинктивно изпълняват някои рибешки ритуали, но с такава вдаденост и последователност, че това изглежда едва ли не като съзнателно поведение.
Познаването на твърдите навици на скобара е половината от успеха в преследването му, защото, от друга страна, той си остава непредвидим.Скобарите са пред нас в местата, на които сме ги “драли” стотици пъти. Но не пипат на нищо. Каквото и да направим, откъдето и да замятаме, каквито и захранки да им предлагаме. Те са тук, но не и за нас. Причината за тази направо издевателска тяхна самостоятелност е в начина на хранене на скобарите. Когато си ще, рибата си настъргва малко водорасли от камъните и се засища. Напролет скобарите без особени притеснения си стържат оплоден чужд хайвер, после водораслите се развиват и те могат да минат прекрасно и без нашата стръв.
Така че скобара вън от палатката тази вечер !
тема
AZ_14 2008-11-10 14:07
Дай поне една рецепта как да го приготвим....със сос Умберто ли или някой друг.
xaaxxaaxaaa
binar_beysim 2008-11-10 14:09
хич не ми беше до смях ,но евалла ви казвам
Естествено
NightCrowler 2008-11-10 14:11
само дето в сос "Умберто" се слага рядка португалска кал.Но тя може да бъде заменена със сос от джакузи с лек привкус на спермалин и изплакнати ботуши.
тема
AZ_14 2008-11-10 14:18
...и малко плюнка от Виолета,за по-добър вкус!
Забравих да добавя
NightCrowler 2008-11-10 14:20
Пръдня от филимон и кисната във водка даниела
 
 

Гледай на живо! 24 часа / 7 дни